Geen reacties

Energie certificaat verplicht in Portugal

Sinds 2009 is een energie certificaat verplicht bij de verkoop of verhuur van onroerend goed in Portugal.

Vanaf het moment dat het ingegaan is, in januari 2009, voor verkoop of verhuur van onroerend goederen in Portugal, word er naar een Energie Certificaat gevraagd. Nu is het zelf verplicht geworden bij het plaatsen van de advertentie.

Vanaf het moment dat de huizen op de markt geplaatst worden, voor verkoop of verhuur, door de eigenaren zelf of via een makelaar, is het certificaat verplicht aanwezig te zijn voor nieuw en bestaand bouw.  Het document dient aanwezig te zijn bij het tekenen van de koopakte, leaseacte of verhuurcontract, hierin is staat gespecificeerd in welke energieklasse het huis valt met de nodige informatie vanaf het begin.

Het certificaat is een document dat het energetisch rendement beoordeelt van een huis aan de hand van een schaal van A+ (zeer efficiënt) tot G (inefficiënt), afgegeven door een deskundige van de ADENE. Het document is 10 jaar geldig en bevat informatie over het energieverbruik, op verwarming en sanitair warm water. Het document bevat ook maatregelen hoe u het verbruik kunt verminderen.

Maar wat bepaalt de energie klasse?

 • De ligging van het huis (koude kant van de berg of meer op het zonnige gedeelte)
 • Het bouwjaar (minder nauwkeurig gebouwd)
 • Huis typologie
 • Bouwmateriaal (muren, daken, vloeren en glaswerk)
 • Apparatuur betrekking hebbend met klimaatbeheersing (ventilatie, verwarming en koeling) en toevoer van sanitair warm water.

Hoe hoog liggen de boetes als ik het energie certificaat niet heb? 

Voor privéwoningen, ligt het tussen de €250 en €3740. Voor bedrijven, liggen de boetes tussen de €2500 en €45000 euro.

Voor het verkrijgen van uw certificaat of meer informatie, neem dan gerust contact met ons op, wij staan voor u klaar om u hierbij te helpen.

 

Geen reacties

Toeristenaantallen stijgen met 7,5%.

Als u op dit moment overweegt om uw hard verdiende spaargeld op de bank te laten staan of om te investeren in een tweede huis in Portugal, dan kan dit nieuws u misschien wel aanspreken!

Volgens de laatste statistieken van het Nationaal Instituut voor de Statistiek van Portugal, INE.pt, was het aantal toeristen dat Portugal bezocht in 2018 bijna 23 miljoen, een stijging van 7,5% ten opzichte van het jaar 2017.

Portugal is gerangschikt als de 17e meest populaire toeristische bestemming – de Wereld Toerisme Organisatie zegt dat het aantal bezoekers aan Portugal is toegenomen met 25% sinds 2016.

Maar wat is er zo bijzonder aan Portugal? Hier zijn slechts 9 redenen waarom we van Portugal houden!

 1. Hoog rendement in de verhuur branche – de bruto huurrendementen in Portugal behoren tot de hoogste van Europa, van 5% tot maar liefst 14% is haalbaar met de juiste woning.
 2. De overheid heeft strikte regels die de ongerepte schoonheid van de natuur gaat garanderen en waardoor het aanbod van nieuwe woningen beperkt blijft – waardoor de vraag hoog blijft.
 3. Het land is politiek stabiel en er geen terrorisme – het is het derde meest veilige land ter wereld (bron: Global Peace Index 2019).
 4. Cultureel erg rijk – steden/pleen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, bevinden er zich 16 in Portugal.
 5. Met gemiddelde vliegtijden van minder dan drie uur, een grote keuze aan vliegvelden en genoeg goedkope luchtvaartmaatschappijen, is Portugal in het algemeen dichtbij, gemakkelijk te bereiken en zeer betaalbaar.
 6. Eten en drinken blijft ongelooflijk goedkoop met een ‘prato do dia’ – dagschotel – lunch, dessert en wijn voor minder dan €10! Maar ook voor diegenen die graag uitgebreider en luxer eten is er keuze genoeg.
 7. De combinatie van hete zomers, afgekoeld door de Atlantische bries en warme winterse dagen maken het klimaat onverslaanbaar. Regen houdt het land groen, maar met de korte maar soms hevige uitbarstingen, komt het zelden voor dat het lang grijs blijft.
 8. Het is gemakkelijk te navigeren en de wegen zijn ongelofelijk rustig – zelfs in de zomer, met de nieuwe snelwegen die zich van noord naar zuid en van oost naar west uitstrekken. Openbaar vervoer met de bus of trein is zeker mogelijk, het is echter nog niet op hetzelfde niveau als dat we in Nederland gewend zijn.
 9. Uitstekende belastingvoordelen. Naast het niet-gewoonlijke belastingregime is er in Portugal geen successie- of schenkingsrecht en ook geen vermogensbelasting.
Geen reacties

De prijzen van het eten in Portugal

Als u een huis koopt in Portugal, of dat nu is om huis is om er permanent te gaan wonen of als vakantiehuis, krijgt u ook te maken met de kosten van het dagelijks leven in dit Zuid-Europese land.
Hoe goedkoop of duur is leven in Portugal? Wat betaalt u voor uw boodschappen in de supermarkt? Hoeveel geld bent u gemiddeld kwijt als u op een terras een drankje bestelt? Maar uiteraard ook wat de kosten zijn om in Portugal uit eten te gaan in een restaurant?

De website Numbeo maakt overzichtelijke lijstjen van wat het dagelijks leven in verschillende landen kost. De Cost of Living Index calculeert per land de kosten van onder andere consumentengoederen, boodschappen, restaurantbezoek en vervoer.
Portugal neemt op de Cost of Living Index een plek in het middelste plek in, het leven in Portugal is iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs velen malen goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.

Boodschappen doen in een in de supermarkt

Ook in de Groceries Index, die alleen naar de dagelijkse boodschappen kijkt, zit Portugal in het midden van het referentiekader. Brood, groenten en fruit zijn over het algemeen niet al te duur. Je boodschappen doe je niet alleen in de supermarkt (Continente) – in het Portugees supermercado – maar uiteraard kunt u ook op de wekelijkse markt veel boodschappen doen. Bijna ieder dorp en elke stad in Portugal heeft zijn eigen markt, waar je vaak regionale producten kunt kopen voor een kleinere prijs.

Een drankje op het terras

Portugal heeft een sterke koffiecultuur, waar men als van jong af aan al koffie drinkt. Hoe klein een dorp ook is, het heeft altijd wel een eigen pastelaria – een broodzaak waar u kunt genieten van een goede kop koffie met een overheerlijke pastel de nata erbij.

Schrik niet van de rekening: het is hier nu best vrij goedkoop.

Wilt u later op de dag op een terras in de zon genieten van een lekker koud drankje? Ook dan bent u over het algemeen niet al teveel geld kwijt. Volgens de Worldwide Holiday Costs Barometer 2018 is de Portugal een van de voordeligste vakantiebestemmingen van Europa, waar u gemiddeld voor een flesje bier, cola of glaasje wijn €1,20 euro per stuk betaald.

Uit eten in Portugal

Eten in een restaurant is in Portugal echt niet zo veel duurder dan zelf koken. Ook de Portugezen gaan zelf regelmatig uit eten. In veel restaurants kun je de prato do dia, het voordelige dagmenu, bestellen. Maar u kunt ook proeven van de heerlijke vis- en vleesgerechten waar de Portugese keuken bekend om staat, zoals de bij de lokale bewoners zo geliefde kabeljauw (Bacalhau).

Volgens de website Numbeo.com kost een driegangenmaaltijd voor twee personen in een gemiddeld restaurant momenteel 30 euro. Echter zijn in de typische Portuguese restaurants de “prato do dia” al verkrijgbaar vanaf € 7,50 voor een hoofdgerecht. Een drankje en een toetje erbij en je kunt voor een tientje heerlijk gegeten hebben. Vergeet in Portugal de fooi niet: het is in Portugal gebruikelijk om bij het afrekenen een fooi van ongeveer 10 procent van de rekening te geven. Maar, de mogelijkheid bestaat uiteraard ook om in Michelin restaurants te eten, goede en prijzigere sushi restaurants waar u al snel meer dan €30 per persoon betaald.

Geen reacties

Portugal staat in de top 3 als een van de veiligste landen ter wereld!

Portugal staat ook weer in 2019 in de top 5 van de Global Peace Index, ook wel bekend als de ranglijst van de meest veilige landen ter wereld.
De enige landen die voor Portugal staan zijn Ijsland en Nieuw Zeeland en het land is stukken veiliger dan het buurland Spanje, maar ook Frankrijk.
Als u een (tweede) huis of vakantiewoning in het buitenland koopt, dan is niet alleen het klimaat belangrijk, maar veiligheid is ook een zeer belangrijke factor om voor een specifiek land te kiezen. U wilt immers in alle rust kunnen genieten van uw leven of van de vakanties die u van plan bent daar door te brengen.
Nu staat Portugal al jaren bekend om zijn uitstekende klimaat. Zo schijnt de warme zon in Portugal ongeveer 3.000 uren per jaar en voelt de warmte er altijd aangenaam aan.
Wat echter minder bekend is, is dat Portugal ook tot een van de meest veilige landen ter wereld behoort. Dit komt met name doordat het politieke klimaat in het land al jaren stabiel is en de criminaliteit in Portugal tot een van de laagste in Europa behoort.

Portugal verslaat Spanje en Frankrijk 

Op de Global Peace Index die elk jaar opnieuw samengesteld word, stijgt Portugal in het jaar 2019 van de vijfde naar de derde plaats. Dit terwijl buurland Spanje het moet doen met plaats 32 en Frankrijk niet verder komt dan plaats 60. Desbetreffende buurlanden zijn ten opzichte van 2018 een paar plekken gezakt.

Portugal heeft de beste combinatie van klimaat en veiligheid 

Als we eerlijk mogen zijn, is Nieuw Zeeland, nummer 2 op de Global Peace Index, is wel een erg verre bestemming voor het kopen van een (tweede) huis, vooral als u van plan bent er regelmatig een paar dagen of een week vakantie door te brengen.

Daarom kijken we ook naar de ranglijst die alleen landen binnen Europa – en dus binnen acceptabele reisafstand – bevat.

Op die lijst is Portugal het op een na veiligste land, vlak na het meer geïsoleerd liggende IJsland en gevolgd door Oostenrijk en Denemarken. Nemen we alleen de landen in Europa mee waar het klimaat het hele jaar door aangenaam zonnig is, dan staat Portugal zelfs aan kop als meest veilige land, met een behoorlijke voorsprong op de “buur” landen.

Portugal: vriendelijk en veilig 

Op Facebook schrijven verschillende lezers die eerder een huis in Portugal kochten dat het land de derde plek in de Global Peace Index dubbel en dwars verdient. ”Naar mijn mening is Portugal koploper als vredig, vriendelijk en veilig land om in te leven”, schrijft een van hen. En een ander: “Ik ben acht jaar geleden vanuit Groot-Brittannië verhuisd naar Portugal en de mensen zijn hier zo rustig en vriendelijk. Ik hou van Portugal.”

 

Denkt u erover een huis te kopen in Portugal? Bekijk ons Portugal woningaanbod hier

 

Geen reacties

Tweede huis in Portugal, waarom niet?

U heeft een heerlijke vakantie in Portugal gehad en u zoekt eigenlijk niet te vertrekken – waarom zou Portugal niet uw nieuwe thuis worden?

Op stap gaan – stel je eens voor dat je in een land woont waar een enorme diversiteit is aan landschappen, omgevingen en zandstranden, waar u tevens bruisende en kosmopolitische steden kunt bezoeken op een steenworp afstand. Van golfen op de beste banen ter wereld tot het beoefenen van watersporten, heerlijk genieten van de natuur of gewoon het land intrekken om de erfgoederen te bewonderen, de verrukkelijke wijnen te proeven en de simpele maar lekkere keuken ontdekken.

Klimaat – de winters zijn over heel Portugal genomen zeer mild en in de zomer is het aangenaam warm en droog. Met ongeveer 3000 uren zon per jaar in het zuiden en 2000 uren in het noorden, een van de hoogste in Europa.

Mensen – de Portugezen zijn vriendelijk en verwelkomen bezoekers/toeristen met open armen, waar men ook vandaan komt. Toeristen en migranten komen van de hele wereld, omdat Portugal aan de westkust van Europa is gelegen, is dit een punt van binnenkomst in de Europese Unie.

Politieke stabiliteit – In Portugal is er een democratisch parlementaire overheid met een zeer stabiele politieke sfeer.

Economie – de economie is erg verbeterd, met een groei van 0,5 % in het tweede trimester in vergelijking met de eerste drie maanden van 2019. Ook het groeitempo sinds het begin van het jaar gelijk blijft, waardoor het EU-gemiddelde wordt overschreden.

Veilig – Portugal is het op twee na meest veilige land ter wereld van de 163 landen (wereldwijde vredesindex 2019), twee plaatsen hoger vergeleken met vorig jaar, IJsland staat op de eerste plek, waar Nieuw-Zeeland op de tweede plaats staat.

Geen reacties

Gezondheidszorg in Portugal

gezondheidszorg in Portugal

Gezondheidszorg in Portugal

De Portugese regering heeft de gezondheid van de Portugese bevolking een hoge prioriteit gemaakt. Na het toetreden in de EU, is Portugal onmiddellijk begonnen met een programma voor het bouwen van nieuwe ziekenhuizen en het modernizeren van de huidige faciliteiten van de vele ziekenhuizen. De kwaliteit van de dienstverlening is zo verbeterd dat de gezondheidszorg in Portugal is beoordeeld tot een van de beste ter wereld. Op het moment staat Portugal op de 12de  plek in de World Health Organization waar Nederland slechts op de 17de plek staat.

Enkele voordelen van het wonen in Portugal

Algemeen over de gezondheidszorg in Portugal – het is natuurlijk geen verrassing dat Portugal uitblinkt in deze sector, het zorgzame zit in de Portugees zelf. De Portugezen staan bekend om hun vriendelijkheid, de gastvrijheid en het meeste belangrijke, hun medeleven voor medeburgers. Portugese artsen en verpleegkundigen zijn erg goed opgeleid in vele disciplines, maar het belangrijkste is hoe ze uitblinken op de manier waarop ze de zorg voor patiënten dragen.

Gezondheidszorg van de Portugese staat – Portugese burgers en inwoners hebben recht op gratis gezondheidszorg. Buitenlanders die wonen of werken in Portugal komen over het algemeen in aanmerking voor de gezondheidszorg van de staat maar bezoekers die maar op korte termijn naar Portugal komen, hebben een particuliere ziektekostenverzekering nodig om gebruik te mogen maken van de dienstverlening.

Particuliere gezondheidszorg – de meeste Portugezen gebruiken de gezondheidszorg die aangeboden word door de staat. In het Portugees word dit de SNS of Serviço Nacional de Saude genoemd. Buitenlanders die in Portugal (komen) wonen, maken liever gebruik van particuliere gezondheidszorg. Echter is de particuliere medische niet perse beter dan die van de staat, maar het is wel praktischer en sneller.

Registreren – buitenlanders die ervoor kiezen om te gaan wonen in Portugal, zijn verplicht zich te registeren bij een van de lokale gezondheidscentra (Centro de Saúde). Het is een simpel proces. Het enige wat u nodig heeft om deze registratie te voltooien is een bewijs dat u bent ingeschreven in desbetreffende woonplaats of een verblijfsverklaring van Portugal, daarna krijgt u uw huisarts toegewezen.

Let op: deze informatie is indicatief en wij kunnen niet verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele fouten of verkeerde informatie. We raden u aan bij elke aankoop en verkoop van vastgoed in Portugal u goed te laten informeren over de juridische en fiscale gevolgen omdat de wetten in Portugal voortdurend veranderen.

Geen reacties

Onroerendgoedbelasting in Portugal – IMI

Bij het kopen van een huis in Portugal krijgt u ook te maken met de jaarlijkse belasting over onroerend goed. De Portugese onroerendgoedbelasting – die in Portugal  IMI genoemd wordt: Imposto Municipal sobre Imóveis – is een gemeentelijke belasting. In de meeste gevallen valt het eerste gedeelte van de aanslag in maart op de deurmat en moet u deze betalen in april.

 

Wanneer moet u belasting over onroerend goed betalen?

Iedereen die op 31 december van een jaar een woning of ander vastgoed in Portugal in bezit heeft, is in principe belastingplichtig voor de IMI over dat hele jaar. Als de aanslag hoger is dan 250 euro, dan mag u deze eigendomsbelasting in twee termijnen betalen en indien de aanslag hoger is dan 500 euro dan mag u betalen in drie termijnen; het eerste gedeelte altijd in april.

 

Hoeveel belasting betaalt u over uw onroerend goed?

Elke gemeente in Portugal hanteert een eigen tarief voor de onroerendgoedbelasting en kan dit per jaar aanpassen. Over het algemeen variëren tarieven tussen de 0,2 en 0,8 procent van de Portugese WOZ-waarde van de woning (ook de “Valor Patromonial” genaamd in Portugal).  Voor woningen die gewaardeerd zijn voor 2004 geldt een tarief tussen  0,4 en 0,8 % van de geregistreerde waarde bij de belastingdienst en voor woningen die na 2004 gewaardeerd zijn geldt een percentage tussen 0,2% en 0,5% van deze waarde.

 

Over welke waarde wordt onroerendgoedbelasting geheven?

In Portugal wordt onroerendgoedbelasting geheven over de “Valor Patromonial” van de woning; ookwel de waarde waarvoor de woning bij de belastingdienst geregistreerd staat. Deze waarde is te vergelijken met de WOZ-waarde zoals wij deze kennen.

 

Kunt u een vrijstelling krijgen van betaling van onroerendgoedbelasting?

Ja, als u uw woning in Portugal zelf permanent bewoont, kunt u, in sommige gevallen, volgens artikel 46 van het Estatuto dos Beneficios Fiscais worden vrijgesteld van het betalen van eigendomsbelasting. Het termijn voor vrijstelling is tussen de 3 en 6 jaar en is afhankelijk van de waarde van de woning.

Geen reacties

Waarom investeren in Noord Portugal? 

De afgelopen jaren is Portugal gestegen in de ranglijst van populaire bestemmingen binnen Europa. Waar men voorheen vaker voor de Algarve koos, komt het noorden van Portugal steeds meer in opmars. Prachtige objecten met geweldige vergezichten over een van de valleien die het noorden te bieden heeft, daarom wordt Noord Portugal gezien als een zeer goede kans om te investeren in een tweede huis in de zon, voor een eerlijke prijs.

Top 10 redenen:  

 1. Het mediterrane klimaat; over het algemeen een zeer aangename temperatuur. In de zomer is het goed warm met koele avonden, de winterperiode is waar de meeste regen valt, maar de kans op vriezen is nihil.
 2. De relaxte levensstijl.
 3. Diverse award winnende stranden; de kustlijn is op veel plaatsen nog ongerept en beeldschoon; Maar ook zeker de rijke geschiedenis en cultuur.
 4. Prachtige, award winnende golfbanen.
 5. De gastronomie van Portugal. De overheerlijke Portugese keuken biedt voor een ieder wat wils.
 6. De vele, goedkope vluchten vanuit Nederland en België. Er gaan meerdere vluchten per dag naar Porto vanuit Nederland alleen al. De vluchttijd is relatief kort; binnen 3 uur bent u in Portugal. Een lang weekend naar uw eigen vakantiewoning behoort daarom zeker tot de mogelijkheden.
 7. Politiek stabiel en veilig. Portugal staat op nummer 4 van de wereld ranglijst van meest veilige landen in 2018.
 8. Portugal is voor Nederlanders en Belgen een “goedkoop” land en tevens zijn er voor sommige van u belastingvoordelen te behalen. Uiteraard zijn de mogelijkheden er ook om chique en voor vergelijkbare Nederlandse prijs te eten.
 9. Portugal heeft een lang verhuur seizoen door het warme klimaat waardoor een investering ten behoeve van de verhuur heel interessant is. Ook in de wintermaanden is verhuur heel goed mogelijk aan bijvoorbeeld golfers of overwinteraars.
 10. De Portugezen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Ook zijn de Portugezen blij met uw komst naar de omgeving, waardoor u zich snel thuis zal voelen.

Meer zin gekregen in Portugal en wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op.

Geen reacties

Wat te doen in Portugal?

Portugal heeft het echt allemaal: historische steden, cultuur, beroemde keuken, prachtige en uitgestrekte landschappen, spectaculaire stranden, heerlijke wijnen, Port en nog vele andere versnaperingen – Onze top 4 wat te doen in Portugal

Vroeger was Portugal een van de wereldleiderers op het gebied van maritieme exploitatie en ontdekkingsreizen, daardoor heeft Portugal een complexe geschiedenis, naast grote verschillen in landschappen, van turquoise stranden tot enorme gebergtes waar het mogelijk is om te skiën, gastronomisch stevig voedsel, en uiteraard ook de Port en de bacalhau (gezouten kabeljauw).

Wandelen in het Parque Natural da Serra da Serra da Estrela

Ga wandelen of klimmen in het ruige landschap van het Parque Natural da Serra da Estrela. Het is het grootste beschermde natuurgebied van Portugal – meer dan 1.000m² aan rotsen, stromende rivieren met watervallen, beboste hellingen, terrasvormige velden –  dit is tevens het hoogste punt van Portugal op 1.993m.

Er zijn veel wandelingen en paden. Op weg naar de rotsachtige kloven, komt u eventueel nog enkele “casais”, dit zijn traditionele eenkamer herdershutten die op een beetje stro in deze stenen hutten slapen.

Surfen in Portugal

In de de Algarve, gelegen in het zuiden van Portugal, waar het water warmer is in bijvoorbeeld Porto, staat bekend om de stranden – zijn er rond de 150 – met spectaculaire golven.

Het westelijke gedeelte van de Algarve, zijn de golven velen malen rustiger, waar de beginnende en de expert surfer hier een paradijs vinden.

Nazaré, is een van de bekenste surfstranden van Portugal. Hoewel de grote golven internationale bodyboard- en surfwedstrijden hebben aangetrokken, is het echter ook gezinsvriendelijk met zandduinen. Onlangs is in Nazaré de grootste golf ter wereld gespot en gesurft, hier kunt u de video zien.

Ontdek de kastelen en paleizen van Sintra

Niet ver van Lissabon, liggen de beboste heuveltoppen met de daarbij horende extravagante kastelen en paleizen van Sintra. Deze zone is vrij decadent, kleurrijk en de vormgeving van Palácio da Pena is simpelweg uniek. Dit paleis werd in de 19e eeuw gebouwd voor Ferdinand II als zomerverblijf. Reeds wordt deze nog steeds gebruikt voor staatsgelegenheden.

O Palácio Nacional de Sintra heeft kegelvormige schoorstenen, grote binnenplaatsen en zuilen met handgeschilderde tegels. Het Palácio Nacional de Queluz is een Roccoco-bijeenkomst uit de 18e eeuw, terwijl het Palácio de Monserrate uit de 19e eeuw stamt.

Het is dan ook niet gek dat Sintra de van UNESCO-werelderfgoed status heeft gekregen.

Neem een boot of trein langs de Rio Douro-vallei

De Douro vallei, met name de Alto Douro, staat bekend om zijn Port en andere wijnen. Deze regio heeft een spectaculair landschap met ongelofelijk steile hellingen die bedekt zijn met wijnranken, met de daarbij horende wijnboerderijen, de zogenaamde quintas. Met de auto kunt u deze quintas bezoeken, en bij sommige kunt u zelf een of twee nachten verblijven en eventueel meehelpen met de druivenoogst

Als u de tijd heeft, is de trein een leuke optie: Linha do Douro is een van de mooiste treinritten van Europa, die ook door de tweede hoofdstad van Portugal, Porto, komt. Deze route van 200km verbindt verschillende invloedrijke steden van het land.

Geen reacties

Oud en nieuw in Portugal

Alweer een prachtig jaar in Portugal voorbij.

Oud en nieuw in Portugal heeft een van de meest iconische tradities… als hier de klok middernacht slaat, twaalf rozijnen eten met een glas mousserende wijn of ‘espumante’. De een zegt dat het een rozijn is voor elke slag van de klok, terwijl anderen beweren dat het voor elke maand van het jaar is. Wat u ook gelooft, zorg ervoor dat u bewust een wens doet (een thuis in Portugal!) terwijl u alle twaalf rozijnen opeet!

Om boze geesten en negatieve energie af te weren, komen sommigen van lokale bevolking potten en pannen bij elkaar slaan en enorme vuurwerkshows vasthouden – dit zijn veelvoorkomende gebeurtenissen in het hele land.

Ook met oud en nieuw in Portugal, zijn spectaculaire vuurwerkshows te vinden in onder andere Porto aan de Rio Douro, waar het vuurwerk wordt gevolgd door een gratis concert. In feite zullen de meeste grote steden feestelijkheden hebben georganiseerd om in het nieuwe jaar welkom te heten.

Wat het weer betreft, is het meestal erg aangenaam met overdag winterzon en ‘s nachts koeler. Dit jaar verwachten we in de Porto overdag ongeveer 15°C, wat perfect is voor een wandeling langs het strand met een jas.

Op nieuwjaarsdag kon je altijd een duik in de oceaan nemen. Niet voor de kleinzerige, maar als je je dapper voelt, kun je naar het strand gaan en de oceaan inlopen, samen met anderen die ook een frisse start in 2019 willen!