Geen reacties

Onroerendgoedbelasting in Portugal – IMI

Bij het kopen van een huis in Portugal krijgt u ook te maken met de jaarlijkse belasting over onroerend goed. De Portugese onroerendgoedbelasting – die in Portugal  IMI genoemd wordt: Imposto Municipal sobre Imóveis – is een gemeentelijke belasting. In de meeste gevallen valt het eerste gedeelte van de aanslag in maart op de deurmat en moet u deze betalen in april.

 

Wanneer moet u belasting over onroerend goed betalen?

Iedereen die op 31 december van een jaar een woning of ander vastgoed in Portugal in bezit heeft, is in principe belastingplichtig voor de IMI over dat hele jaar. Als de aanslag hoger is dan 250 euro, dan mag u deze eigendomsbelasting in twee termijnen betalen en indien de aanslag hoger is dan 500 euro dan mag u betalen in drie termijnen; het eerste gedeelte altijd in april.

 

Hoeveel belasting betaalt u over uw onroerend goed?

Elke gemeente in Portugal hanteert een eigen tarief voor de onroerendgoedbelasting en kan dit per jaar aanpassen. Over het algemeen variëren tarieven tussen de 0,2 en 0,8 procent van de Portugese WOZ-waarde van de woning (ook de “Valor Patromonial” genaamd in Portugal).  Voor woningen die gewaardeerd zijn voor 2004 geldt een tarief tussen  0,4 en 0,8 % van de geregistreerde waarde bij de belastingdienst en voor woningen die na 2004 gewaardeerd zijn geldt een percentage tussen 0,2% en 0,5% van deze waarde.

 

Over welke waarde wordt onroerendgoedbelasting geheven?

In Portugal wordt onroerendgoedbelasting geheven over de “Valor Patromonial” van de woning; ookwel de waarde waarvoor de woning bij de belastingdienst geregistreerd staat. Deze waarde is te vergelijken met de WOZ-waarde zoals wij deze kennen.

 

Kunt u een vrijstelling krijgen van betaling van onroerendgoedbelasting?

Ja, als u uw woning in Portugal zelf permanent bewoont, kunt u, in sommige gevallen, volgens artikel 46 van het Estatuto dos Beneficios Fiscais worden vrijgesteld van het betalen van eigendomsbelasting. Het termijn voor vrijstelling is tussen de 3 en 6 jaar en is afhankelijk van de waarde van de woning.

Geen reacties

Waarom investeren in Noord Portugal? 

De afgelopen jaren is Portugal gestegen in de ranglijst van populaire bestemmingen binnen Europa. Waar men voorheen vaker voor de Algarve koos, komt het noorden van Portugal steeds meer in opmars. Prachtige objecten met geweldige vergezichten over een van de valleien die het noorden te bieden heeft, daarom wordt Noord Portugal gezien als een zeer goede kans om te investeren in een tweede huis in de zon, voor een eerlijke prijs.

Top 10 redenen:  

 1. Het mediterrane klimaat; over het algemeen een zeer aangename temperatuur. In de zomer is het goed warm met koele avonden, de winterperiode is waar de meeste regen valt, maar de kans op vriezen is nihil.
 2. De relaxte levensstijl.
 3. Diverse award winnende stranden; de kustlijn is op veel plaatsen nog ongerept en beeldschoon; Maar ook zeker de rijke geschiedenis en cultuur.
 4. Prachtige, award winnende golfbanen.
 5. De gastronomie van Portugal. De overheerlijke Portugese keuken biedt voor een ieder wat wils.
 6. De vele, goedkope vluchten vanuit Nederland en België. Er gaan meerdere vluchten per dag naar Porto vanuit Nederland alleen al. De vluchttijd is relatief kort; binnen 3 uur bent u in Portugal. Een lang weekend naar uw eigen vakantiewoning behoort daarom zeker tot de mogelijkheden.
 7. Politiek stabiel en veilig. Portugal staat op nummer 4 van de wereld ranglijst van meest veilige landen in 2018.
 8. Portugal is voor Nederlanders en Belgen een “goedkoop” land en tevens zijn er voor sommige van u belastingvoordelen te behalen. Uiteraard zijn de mogelijkheden er ook om chique en voor vergelijkbare Nederlandse prijs te eten.
 9. Portugal heeft een lang verhuur seizoen door het warme klimaat waardoor een investering ten behoeve van de verhuur heel interessant is. Ook in de wintermaanden is verhuur heel goed mogelijk aan bijvoorbeeld golfers of overwinteraars.
 10. De Portugezen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Ook zijn de Portugezen blij met uw komst naar de omgeving, waardoor u zich snel thuis zal voelen.

Meer zin gekregen in Portugal en wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op.

Geen reacties

Wat te doen in Portugal?

Portugal heeft het echt allemaal: historische steden, cultuur, beroemde keuken, prachtige en uitgestrekte landschappen, spectaculaire stranden, heerlijke wijnen, Port en nog vele andere versnaperingen – Onze top 4 wat te doen in Portugal

Vroeger was Portugal een van de wereldleiderers op het gebied van maritieme exploitatie en ontdekkingsreizen, daardoor heeft Portugal een complexe geschiedenis, naast grote verschillen in landschappen, van turquoise stranden tot enorme gebergtes waar het mogelijk is om te skiën, gastronomisch stevig voedsel, en uiteraard ook de Port en de bacalhau (gezouten kabeljauw).

Wandelen in het Parque Natural da Serra da Serra da Estrela

Ga wandelen of klimmen in het ruige landschap van het Parque Natural da Serra da Estrela. Het is het grootste beschermde natuurgebied van Portugal – meer dan 1.000m² aan rotsen, stromende rivieren met watervallen, beboste hellingen, terrasvormige velden –  dit is tevens het hoogste punt van Portugal op 1.993m.

Er zijn veel wandelingen en paden. Op weg naar de rotsachtige kloven, komt u eventueel nog enkele “casais”, dit zijn traditionele eenkamer herdershutten die op een beetje stro in deze stenen hutten slapen.

Surfen in Portugal

In de de Algarve, gelegen in het zuiden van Portugal, waar het water warmer is in bijvoorbeeld Porto, staat bekend om de stranden – zijn er rond de 150 – met spectaculaire golven.

Het westelijke gedeelte van de Algarve, zijn de golven velen malen rustiger, waar de beginnende en de expert surfer hier een paradijs vinden.

Nazaré, is een van de bekenste surfstranden van Portugal. Hoewel de grote golven internationale bodyboard- en surfwedstrijden hebben aangetrokken, is het echter ook gezinsvriendelijk met zandduinen. Onlangs is in Nazaré de grootste golf ter wereld gespot en gesurft, hier kunt u de video zien.

Ontdek de kastelen en paleizen van Sintra

Niet ver van Lissabon, liggen de beboste heuveltoppen met de daarbij horende extravagante kastelen en paleizen van Sintra. Deze zone is vrij decadent, kleurrijk en de vormgeving van Palácio da Pena is simpelweg uniek. Dit paleis werd in de 19e eeuw gebouwd voor Ferdinand II als zomerverblijf. Reeds wordt deze nog steeds gebruikt voor staatsgelegenheden.

O Palácio Nacional de Sintra heeft kegelvormige schoorstenen, grote binnenplaatsen en zuilen met handgeschilderde tegels. Het Palácio Nacional de Queluz is een Roccoco-bijeenkomst uit de 18e eeuw, terwijl het Palácio de Monserrate uit de 19e eeuw stamt.

Het is dan ook niet gek dat Sintra de van UNESCO-werelderfgoed status heeft gekregen.

Neem een boot of trein langs de Rio Douro-vallei

De Douro vallei, met name de Alto Douro, staat bekend om zijn Port en andere wijnen. Deze regio heeft een spectaculair landschap met ongelofelijk steile hellingen die bedekt zijn met wijnranken, met de daarbij horende wijnboerderijen, de zogenaamde quintas. Met de auto kunt u deze quintas bezoeken, en bij sommige kunt u zelf een of twee nachten verblijven en eventueel meehelpen met de druivenoogst

Als u de tijd heeft, is de trein een leuke optie: Linha do Douro is een van de mooiste treinritten van Europa, die ook door de tweede hoofdstad van Portugal, Porto, komt. Deze route van 200km verbindt verschillende invloedrijke steden van het land.

Geen reacties

Oud en nieuw in Portugal

Alweer een prachtig jaar in Portugal voorbij.

Oud en nieuw in Portugal heeft een van de meest iconische tradities… als hier de klok middernacht slaat, twaalf rozijnen eten met een glas mousserende wijn of ‘espumante’. De een zegt dat het een rozijn is voor elke slag van de klok, terwijl anderen beweren dat het voor elke maand van het jaar is. Wat u ook gelooft, zorg ervoor dat u bewust een wens doet (een thuis in Portugal!) terwijl u alle twaalf rozijnen opeet!

Om boze geesten en negatieve energie af te weren, komen sommigen van lokale bevolking potten en pannen bij elkaar slaan en enorme vuurwerkshows vasthouden – dit zijn veelvoorkomende gebeurtenissen in het hele land.

Ook met oud en nieuw in Portugal, zijn spectaculaire vuurwerkshows te vinden in onder andere Porto aan de Rio Douro, waar het vuurwerk wordt gevolgd door een gratis concert. In feite zullen de meeste grote steden feestelijkheden hebben georganiseerd om in het nieuwe jaar welkom te heten.

Wat het weer betreft, is het meestal erg aangenaam met overdag winterzon en ‘s nachts koeler. Dit jaar verwachten we in de Porto overdag ongeveer 15°C, wat perfect is voor een wandeling langs het strand met een jas.

Op nieuwjaarsdag kon je altijd een duik in de oceaan nemen. Niet voor de kleinzerige, maar als je je dapper voelt, kun je naar het strand gaan en de oceaan inlopen, samen met anderen die ook een frisse start in 2019 willen!

 

Geen reacties

Een wijze keus voor gepensioneerden

Een wijze keus voor gepensioneerden

Na uw pensioen een huis kopen in Portugal, dat is een goed idee. In Portugal geniet u niet alleen van één van de beste klimaten ter wereld en bijna de meeste zonuren van Europa, maar ook van goede gezondheidszorg en het gunstige fiscale klimaat voor gepensioneerden.

Portugal: bijna de meeste zonuren in Europa

Portugal heeft één van de beste klimaten ter wereld en staat bekend om haar geweldige stranden. Ook is Portugal bijna koploper van Europa als het gaat om de meeste zonuren. Portugal ligt aan de Atlantische Oceaan, waar het door de frisse zeewind nooit drukkend warm is, maar wel vrijwel altijd aangenaam zonnig.

Portugal: veilig land met goede gezondheidszorg

Portugal is een veilig land om te wonen. Het is er politiek stabiel en de criminaliteit behoort tot de laagste van Europa. De gezondheidszorg in Portugal is goed en betaalbaar. Gemiddeld liggen de kosten voor gezondheidszorg per hoofd van de bevolking lager dan in veel andere landen in Europa.

Als gepensioneerde hoeft u geen financiële bijdrage te leveren aan de publieke gezondheidszorg, die voor 65-plussers bijvoorbeeld 40 tot 100 procent van de kosten voor medicijnen en andere medische zaken vergoedt. Komt u niet in aanmerking voor de publieke gezondheidszorg? Dan is het aan te raden een particuliere zorgverzekering af te sluiten. U hoeft hiervoor alleen enkele vragen te beantwoorden. Daarna bent u verzekerd van goede zorg en korte wachttijden.

Portugal: vriendelijke en warm

Portugezen staan bekend als vriendelijk, open en relaxed. Door een lange traditie met emigratie zijn de geboren inwoners van Portugal gewend aan andere culturen. Na uw pensioen geven ze u dan ook graag een warm en enthousiast welkom in uw nieuwe woonland. Bovendien spreken de Portugezen over het algemeen goed Engels, zodat u zich hier gemakkelijk verstaanbaar kunt maken.

Niet vergeten: het gunstige fiscale klimaat in Portugal

Ook als het gaat om belastingvoordeel maakt Portugal het voor gepensioneerden uit andere Europese landen extra aantrekkelijk om in het land te gaan wonen. Zo is inkomen uit rente en dividend in Portugal vrijgesteld van belasting, terwijl in het belastingverdrag tussen Nederland en Portugal is vastgelegd dat Nederland er maximaal maar 10 procent belasting over mag heffen.

Voor gepensioneerden uit België, Frankrijk, Zweden, Luxemburg en vele andere Europese landen valt het belastingvoordeel in Portugal via het Non Habitual Resident regime (ook wel NHR regime genoemd) zelfs nog gunstiger uit. Als zogenaamde ‘niet-gewone ingezetene’ krijgt u uw pensioen in Portugal tien jaar lang geheel belastingvrij!

Omdat hier in het belastingverdrag tussen Nederland en Portugal andere afspraken over zijn gemaakt, geldt dit extra fiscale voordeel helaas niet voor Nederlanders, maar Nederlanders krijgen dus wel het belastingvoordeel op inkomen uit rente en dividend in Portugal.

Geen reacties

B&B in Portugal: regels en wetgeving

Een bed en breakfast (B&B) runnen in Portugal: regels en wetgeving

Droomt u er ook van: een huis kopen in Portugal om er uw eigen bed & breakfast te beginnen? Terwijl u uw gasten een aangenaam verblijf bezorgt, geniet u zelf ook van al het goede dat leven in zonnig Portugal te bieden heeft. Maar laat uw droom niet verstoren door een gebrek aan kennis van de Portugese wetgeving waar u als eigenaar van een B&B of als verhuurder van kamers mee te maken krijgt.

Bij het starten van een bed & breakfast komt veel kijken: kamers verbouwen, opknappen en/of inrichten, publiciteit genereren en zodra de eerste gasten komen een goed ritme vinden om de B&B soepel te laten draaien. Als uw gastenverblijf dan ook nog in een land staat waar u nog niet zo lang woont, is het minstens zo belangrijk om u goed te verdiepen in de regels die voor u als B&B-eigenaar gelden.

De huurwetgeving in Portugal, de Alojamento Local, is sinds november 2014 van kracht en geldt voor iedereen die kamers, appartementen of woningen in Portugal gaat verhuren, kortom: voor iedereen die tijdelijk onderdak biedt aan gasten tegen betaling. Deze wetgeving geldt dus ook als u een bed & breakfast (B&B) in Portugal wilt beginnen.

Uw bed & breakfast en de Belastingdienst

Uw bed & breakfast valt onder de Alojamento Local zodra u er publiciteit voor gaat maken: bijvoorbeeld wanneer u een eigen website maakt waar gasten kamers kunnen boeken in uw B&B of wanneer u op het internet of op andere plekken gaat adverteren. Vanaf dat moment wordt uw bed & breakfast op fiscaal gebied als een ‘dienstverlening van logies’ gezien en moet u ’m aanmelden bij de Belastingdienst in Portugal.

Voordat u de deuren van uw bed & breakfast opent, moet u ook contact opnemen met het stadsbestuur, door middel van een registratie bij de Balcão Único Electrónico. Dit is gratis en kan online. Uw onroerend goed krijgt vervolgens een uniek registratienummer van Alojamento Local, dat verstuurd wordt naar de Turismo de Portugal, het Portugese overheidsorgaan voor toerisme naar Portugal. Elk halfjaar stuurt zij deze informatie naar de Belastingdienst.

Negen kamers en dertig bedden

Er gelden bepaalde regels voor accommodaties die onderdeel zijn van de Alojamento Local. Zo mag uw bed & breakfast maximaal negen kamers en dertig bedden tellen – anders valt u onder de regels van toeristische acco in Portugal. Ook moet er in uw B&B verplicht een klachtenboek liggen en zijn er minimale eisen die u moet naleven als het gaat om de brandveiligheid Bij de hoofdingang van uw bed & breakfast moet u een zogenaamd ‘plakaat – AL’ plaatsen, om te laten zien dat u correct geregistreerd staat voor de Alojamento Local.

Pas op voor boetes

Het is belangrijk om u als eigenaar van een nieuwe bed & breakfast in Portugal goed te laten informeren over uw verplichtingen, want de boete voor het niet naleven van de regels kan oplopen tot 35.000 euro; en dat zou toch een behoorlijke smet zijn op uw droom. Het niet of niet juist registreren van uw bed & breakfast volgens de Alojamento Local wordt beschouwd als de zwaarste overtreding. Het niet plaatsen van het plakaat-AL wordt als een iets minder zware overtreding gezien. De Belastingdienst en de Autoriteit voor Economische en Voedselveiligheid zijn de organen die dit controleren en de mogelijkheid hebben om uw bed & breakfast tijdelijk te laten sluiten.

Geen reacties

Golden visum

Nieuwe wettelijke bepalingen voorzien in de mogelijkheid voor niet EU-residenten die investeringsactiviteiten uitoefenen in Portugal om een verblijfsvergunning te krijgen. Dit geldt voor diegenen die kapitaal overdragen naar Portugal, banen creëren of onroerend goed aankopen.

De houders van een gouden visum ten behoeve van investeringsactiviteit hebben het recht op gezinshereniging, en kunnen in aanmerking komen voor een permanente verblijfsvergunning, maar ook om de Portugese nationaliteit te krijgen.

Wie komen hier voor in aanmerking?

Niet EU-residenten die betrokken zijn bij een investeringsactiviteit, hetzij individueel hetzij door middel van een bedrijf, en ten minste één van de volgende handelingen in het Portugese grondgebied uitvoeren, voor een minimum periode van 5 (vijf) jaar:

 1. Aankoop van onroerend goed met een waarde gelijk aan of hoger dan € 500,000 (vijfhonderdduizend euro).
 2. Kapitaaloverdracht met een waarde gelijk aan of hoger dan € 1.000.000 (één miljoen euro).
 3. Creeëren van tenminste 10 arbeidsplaatsen..