Geen reacties

De prijzen van het eten in Portugal

Als u een huis koopt in Portugal, of dat nu is om huis is om er permanent te gaan wonen of als vakantiehuis, krijgt u ook te maken met de kosten van het dagelijks leven in dit Zuid-Europese land.
Hoe goedkoop of duur is leven in Portugal? Wat betaalt u voor uw boodschappen in de supermarkt? Hoeveel geld bent u gemiddeld kwijt als u op een terras een drankje bestelt? Maar uiteraard ook wat de kosten zijn om in Portugal uit eten te gaan in een restaurant?

De website Numbeo maakt overzichtelijke lijstjen van wat het dagelijks leven in verschillende landen kost. De Cost of Living Index calculeert per land de kosten van onder andere consumentengoederen, boodschappen, restaurantbezoek en vervoer.
Portugal neemt op de Cost of Living Index een plek in het middelste plek in, het leven in Portugal is iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs velen malen goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.

Boodschappen doen in een in de supermarkt

Ook in de Groceries Index, die alleen naar de dagelijkse boodschappen kijkt, zit Portugal in het midden van het referentiekader. Brood, groenten en fruit zijn over het algemeen niet al te duur. Je boodschappen doe je niet alleen in de supermarkt (Continente) – in het Portugees supermercado – maar uiteraard kunt u ook op de wekelijkse markt veel boodschappen doen. Bijna ieder dorp en elke stad in Portugal heeft zijn eigen markt, waar je vaak regionale producten kunt kopen voor een kleinere prijs.

Een drankje op het terras

Portugal heeft een sterke koffiecultuur, waar men als van jong af aan al koffie drinkt. Hoe klein een dorp ook is, het heeft altijd wel een eigen pastelaria – een broodzaak waar u kunt genieten van een goede kop koffie met een overheerlijke pastel de nata erbij.

Schrik niet van de rekening: het is hier nu best vrij goedkoop.

Wilt u later op de dag op een terras in de zon genieten van een lekker koud drankje? Ook dan bent u over het algemeen niet al teveel geld kwijt. Volgens de Worldwide Holiday Costs Barometer 2018 is de Portugal een van de voordeligste vakantiebestemmingen van Europa, waar u gemiddeld voor een flesje bier, cola of glaasje wijn €1,20 euro per stuk betaald.

Uit eten in Portugal

Eten in een restaurant is in Portugal echt niet zo veel duurder dan zelf koken. Ook de Portugezen gaan zelf regelmatig uit eten. In veel restaurants kun je de prato do dia, het voordelige dagmenu, bestellen. Maar u kunt ook proeven van de heerlijke vis- en vleesgerechten waar de Portugese keuken bekend om staat, zoals de bij de lokale bewoners zo geliefde kabeljauw (Bacalhau).

Volgens de website Numbeo.com kost een driegangenmaaltijd voor twee personen in een gemiddeld restaurant momenteel 30 euro. Echter zijn in de typische Portuguese restaurants de “prato do dia” al verkrijgbaar vanaf € 7,50 voor een hoofdgerecht. Een drankje en een toetje erbij en je kunt voor een tientje heerlijk gegeten hebben. Vergeet in Portugal de fooi niet: het is in Portugal gebruikelijk om bij het afrekenen een fooi van ongeveer 10 procent van de rekening te geven. Maar, de mogelijkheid bestaat uiteraard ook om in Michelin restaurants te eten, goede en prijzigere sushi restaurants waar u al snel meer dan €30 per persoon betaald.