Geen reacties

Energie certificaat verplicht in Portugal

Sinds 2009 is een energie certificaat verplicht bij de verkoop of verhuur van onroerend goed in Portugal.

Vanaf het moment dat het ingegaan is, in januari 2009, voor verkoop of verhuur van onroerend goederen in Portugal, word er naar een Energie Certificaat gevraagd. Nu is het zelf verplicht geworden bij het plaatsen van de advertentie.

Vanaf het moment dat de huizen op de markt geplaatst worden, voor verkoop of verhuur, door de eigenaren zelf of via een makelaar, is het certificaat verplicht aanwezig te zijn voor nieuw en bestaand bouw.  Het document dient aanwezig te zijn bij het tekenen van de koopakte, leaseacte of verhuurcontract, hierin is staat gespecificeerd in welke energieklasse het huis valt met de nodige informatie vanaf het begin.

Het certificaat is een document dat het energetisch rendement beoordeelt van een huis aan de hand van een schaal van A+ (zeer efficiënt) tot G (inefficiënt), afgegeven door een deskundige van de ADENE. Het document is 10 jaar geldig en bevat informatie over het energieverbruik, op verwarming en sanitair warm water. Het document bevat ook maatregelen hoe u het verbruik kunt verminderen.

Maar wat bepaalt de energie klasse?

  • De ligging van het huis (koude kant van de berg of meer op het zonnige gedeelte)
  • Het bouwjaar (minder nauwkeurig gebouwd)
  • Huis typologie
  • Bouwmateriaal (muren, daken, vloeren en glaswerk)
  • Apparatuur betrekking hebbend met klimaatbeheersing (ventilatie, verwarming en koeling) en toevoer van sanitair warm water.

Hoe hoog liggen de boetes als ik het energie certificaat niet heb? 

Voor privéwoningen, ligt het tussen de €250 en €3740. Voor bedrijven, liggen de boetes tussen de €2500 en €45000 euro.

Voor het verkrijgen van uw certificaat of meer informatie, neem dan gerust contact met ons op, wij staan voor u klaar om u hierbij te helpen.