Als u van plan bent een woning in Portugal te kopen, heeft u misschien het geluk dat u een goedkope landelijke woning gevonden heeft die u “cash” kunt betalen, of dat u geld over heeft van de verkoop van uw vorige woning, of u maakt gebruik van een erfenis om een woning te kopen zonder dat daarvoor een financiering nodig is.

Het grootste aantal van kopers wil echter een deel van de aankoopprijs met een hypotheek financieren, en het is belangrijk om er goed over na te denken welke opties er zijn om te lenen.

Er kan bijvoorbeeld altijd een mismatch qua valuta zijn, tenzij u in euro’s leent. Als u in uw eigen valuta leent, zal u te maken krijgen met valutaschommelingen, wat zou kunnen betekenen dat de waarde van de hypotheek uiteindelijk de waarde van het vastgoed kan overschrijden wanneer uw eigen valuta verzwakt.

Aan de andere kant, als u in euro’s leent maar de hypotheek met inkomen in een andere valuta financiert, zullen uw maandelijkse betalingen fluctueren. Als uw eigen valuta zwakker wordt, is het misschien moeilijk om de betalingen te doen.

U moet goed nadenken voordat u een keuze maakt, en uzelf misschien een marge van 20% toestaan om ervoor te zorgen dat u niet overbelast raakt.

Herfinancier uw huidige woning

Voor huiseigenaren met een aanzienlijk eigen vermogen in hun eigen huis, kan het een verstandige keuze zijn om desbetreffende woning te herfinancieren om zo op deze manier te betalen voor een object in Portugal. Maar, als het misgaat, brengt u echter wel uw eigen woning in gevaar. Misschien vindt u ook dat de rente die u betaalt hoger is dan wat u zou betalen als u in Portugal leent, waar de rentetarieven zeer goed zijn.

Een mogelijk voordeel is dat u thuis misschien een aflossingsvrije hypotheek kunt krijgen – hoewel deze veel moeilijker toegankelijk zijn sinds de kredietcrisis. Er zijn geen aflossingsvrije opties in Portugal.

Neem een hypotheek in uw eigen land

Veel banken lenen echter niet voor internationale eigendommen of beperken hun kredietverlening aan bepaalde soorten vastgoed of locaties. Terwijl het volgen van deze route de taalproblemen helpt te omzeilen, biedt dit u misschien niet de beste deals of de beste rentevoet.

Neem een hypotheek in Portugal

Portugese banken zijn blij om hypotheken te verstrekken aan niet-inwoners. U zou rechtstreeks naar een van de grote banken kunnen gaan – Santander, Novo Banco, BBVA of Millennium – maar lokale afdelingen hebben een grote autonomie en misschien moet u meerdere banken benaderen om de beste deal te vinden. De taal kan ook een probleem zijn – denk eraan, zelfs als u Portugees spreekt, krijgt u te maken met veel jargon uit de financiële sector, dat het voor u moeilijk kan maken. Een eventuele optie is om een hypotheekadviseur te gebruiken, deze zijn gewend om met dit soort transacties om te gaan, precies weet welke banken en branches u moet vragen en die u waarschijnlijk een beter tarief kan garanderen.

De rentetarieven zijn meestal variabel, gebaseerd op Euribor plus een percentage (12-maands Euribor is momenteel -0,16%), maar er zijn vaste rentevoeten tot 20 jaar beschikbaar. Als u het vastlegt, betaald u een premie – bijvoorbeeld 2,99% tegenover een variabele van 2,25% – maar als u denkt dat de rente waarschijnlijk zal stijgen, vind u het misschien de moeite waard om deze premie te betalen.

Over het algemeen kunnen niet-inwoners een hypothecaire lening van 25 jaar krijgen en inwoners tot 30 jaar. Bewoners hebben ook een voordeel als het gaat om de lening/waarde ratio; niet-inwoners moeten een aanbetaling van 30% doen, en inwoners slechts 20%. Inwoners en niet-inwoners zijn echter gelijk als het gaat om twee van de minder leuke kanten van het krijgen van een Portugese hypotheek – veel papierwerk en de bijkomende kosten (ongeveer €600).

Portugese hypotheken zijn ook onderworpen aan strenge betaalbaarheidscriteria. Uw hypotheekbetalingen mogen niet meer bedragen dan 30-35% van uw netto maandelijks inkomen. Er bestaat niet zoiets als een verhuurhypotheek in Portugal, zodat huurinkomsten niet in overweging worden genomen bij het beoordelen van uw lening, alleen uw eigen inkomen.

Hypotheeklening gerelateerde kosten Betaling (EUR)
Vertaling van documenten (indien nodig) 147,38
Vertaling certificering 50,90
Kosten voor taxatie 196,80
Lening kosten 100,00
Total 495,08

 

U kunt ook merken dat er bepaalde soorten vastgoed zijn waar het niet gemakkelijk voor is om financiering te krijgen. Rustieke eigendommen, met name waar ingrijpende renovaties nodig zijn, kunnen lastig zijn om te financieren – maar ook stedelijke woningen die grote opknapbeurten nodig hebben. In dat geval is het herfinancieren van uw bestaande woning waarschijnlijk een betere route.

Een laatste tip, als u berekent wat uw budget is, en wat u zich kunt veroorloven; vergeet niet om overdrachtsbelastingen en juridische kosten mee te nemen. In Portugal kunnen ze maximaal 10% van de prijs van het vastgoed voor hun rekening nemen, dus u moet ervoor zorgen dat u die kunt betalen, evenals de vereiste aanbetaling aan contante reserves.

 

Pas op: deze informatie is indicatief en wij kunnen niet verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele fouten of verkeerde informatie. We raden u aan bij elke aankoop en verkoop van vastgoed in Portugal u goed te laten informeren over de juridische en fiscale gevolgen omdat de wetten in Portugal voortdurend veranderen.