Het noorden van Portugal, de “Costa Verde” wordt terecht ook wel het andere Toscane van Europa of de tuin van Portugal genoemd. Een prachtig gebied met het hele jaar door groen, maar uiteraard ook andere kleurtonen in de natuur. In de natuur begint het in januari/februari met de prachtige mimosa, gevolgd door het geel en wit van de brem. Zodra de zon maar even zijn warmte begint af te geven volgt er een explosie van bloemen en kleuren.

Het gebied staat bekend om zijn eucalyptusbomen met zijn heerlijke geur en uiteraard de “Vinho Verde”, een wijn die alleen maar in het noorden van Portugal wordt geproduceerd. In de Douro-streek is het gebied gemarkeerd waar de overbekende Port vandaan komt.

Wie van water houdt is niet alleen aangewezen op de Atlantische kust, want in het waterrijke landschap van deze provincie bevinden zich strandjes bij de vele stuwmeren, mooie stroompjes en idyllische watervalletjes. Een rustig plekje vinden om te barbecuen, te zwemmen of heerlijk te zonnen is zélfs in het hoogseizoen altijd te vinden.

De gemeente waar wij het meest actief zijn is de Minho, deze regio is opgedeeld in de volgende provincies: Esposende, Barcelos, Vila Nova de Familicao, Braga, Guimaraes, Vila Verda, Amares, Vizela, Povoa de Lanhoso, Terras de Bouro, Fafe, Vieira do Minho, Celorico de basto en Cabeceiras de Basto.

Ons woningaanbod hebben wij verspreidt over geheel Noord Portugal; in vrijwel iedere gemeente kunnen wij u helpen om uw droomwoning onder de zon te vinden. Klik hier om woningen te koop in het Noorden van Portugal te bekijken.

In Minho proef je het traditionele Portugal. Je vindt hier kleinschalige landbouw, historie, religie en folklore. Dankzij regelmatige neerslag in het voor- en najaar, is Minho de groenste regio van Portugal. In de valleien groeien de druiven voor de karakteristieke Vinho Verde.

Religieus Braga en Bom Jesus do Monte

Met meer dan 30 kerken, het bisschoppelijk paleis en vele religieuze feesten is Braga de heilige stad van Portugal. Bijzonder is het even buiten Braga gelegen bedevaartsoord Bom Jesus do Monte.

De kerk is te bereiken via een gigantische dubbele zigzag-trap van 686 treden, gedecoreerd met beelden, kapelletjes en fonteinen. Een meer comfortabele manier naar boven biedt de ‘elevador’ of kabelspoorbaan.

Guimarães, geboortestad van Portugal

De eerste hoofdstad van Portugal, Guimarães, ademt nog de sfeer van de Middeleeuwen. In dit bijzonder gezellige stadje is het heerlijk wandelen door de levendige, smalle straatjes. Sfeervol is ook het historische plein Largo da Oliveira. Bezienswaardig zijn het grote kasteel uit de 10e eeuw en het vlakbij gelegen gotische paleis Paço dos Duques de Bragança.

Viana do Castelo, de badplaats 

Is prachtig gelegen aan de monding van de rivier de Lima, in de schaduw van de Monte Santa Luzia (195m). De charmante stad is een sfeervolle combinatie van strand, vissershaven en historie. Viana do Castelo is beroemd om haar volksfeesten en eeuwenoude klederdracht. Een heerlijke plek om een dagje te slenteren door de oude straatjes en over schilderachtige pleinen.

Porto. Prachtige, bruisende stad aan de Douro-rivier.

Porto, de heerlijke tweede stad van Portugal, heeft alles voor een goede stedentrip. Een fijne bruisende sfeer, cultuur, gemoedelijkheid, vele prachtige bezienswaardigheden en culinair genieten. Bekijk het overzicht van de must-sees in Porto.

Het gebied noord van de rivier de Douro bestaat uit drie gebieden: de Minho, Trás-os-Montes en de Douro.

algemene informatie noord portugal

In het Oosten van de provincie Minho, die in reisgidsen ook wel met Costa Verde wordt aangeduid, tegen de grens met Trás-os-Montes, Serra da Cabreira ligt de Serra da Cabreira. Een oud, granieten middelgebergte met diepe dalen waarin heldere riviertjes stromen en met afgeronde toppen. Het hoogste punt is 1262 meter.

De bevolking leeft van oudsher vooral van kleinschalige landbouw en veeteelt. De oogst wordt bewaard in espigueiros (hier in dialect canastros genoemd), druivenrankende smalle, meestal granieten schuurtjes op poten die zo kenmerkend zijn voor de Minho. Lees meer over de Minho

algemene informatie tras-os-montes portugal

Trás-os-Montes (‘achter de bergen’) is de meest afgelegen regio van Portugal. Een bergachtige streek in het uiterste noordoosten van het land.

Het gebied wordt gedomineerd door granieten berghellingen met struikgewas. Her en der verspreid in de dalen liggen vele kleine dorpjes en de grotere steden Chaves en Bragança.

Verder lezen over Trás-os-Montes

portugal makelaar

De Douro. Dwars door dit prachtige groene en vruchtbare gebied loopt de rivier die dezelfde naam houdt als de streek, rivier de Douro (‘gouden rivier’) met duizenden wijngaarden in diepe valleien. Aan de uitmonding van de rivier ligt Porto, de haven van de portwijnen. Bekijk onze must-see overview van Porto

Het Noorden van Portugal is niet zomaar zo groen, daar moet af en toe aan gewerkt worden. Veelal gebeurt dat in het voor- en najaar. Dan moet u voorbereid zijn op koud en warm, en nat en droog. In de winter en het vroege voorjaar zijn de avonden en nachten koud, maar is het overdag vaak helder en zonnig en kan de temperatuur in de zon oplopen tot bijna 20º; ideaal wandelweer! Alleen in de hogere delen van de Serra’s valt enige sneeuw van betekenis. De zomers zijn meestal vrij warm, maar niet zo heet als in het Zuiden.

De rijtijd vanaf het vliegveld van Porto is naar de meeste huizen 1 à 1½ uur. Omdat u alleen persoonlijke bagage nodig heeft is een fly-drive een goede optie. Op het vliegveld zijn diverse internationale en nationale autoverhuurders. Om teleurstellingen te voorkomen is het wel beter de autohuur al in Nederland of België te bespreken. Vanaf het vliegveld rijdt ook een shuttle-dienst GetBus, met rechtstreekse verbindingen naar Braga en naar Guimarães.
Vanaf Schiphol vliegen de TAP en Transavia rechtstreeks naar Porto. Met een overstap ook onder meer Iberia.
De TAP vliegt ook rechtstreeks vanaf Brussel, en Rynair vanaf Eindhoven, Maastricht en Charleroi.

Verfrissende Vinho Verde

Uniek voor Portugal is de verfrissende ‘groene’ wijn: Vinho Verde. De jonge, licht sprankelende wijn vindt haar oorsprong in Noord-Portugal. Niet te versmaden: vinho verde van de tap (vinho verde pressão) tijdens een luie lunch met verse vis.

Wil je meer weten over deze speciale witte óf rode Portugese wijn, rijd dan (een deel van) de vinho verde-autoroute, Rota dos Vinhos Verdes. Deze toeristische, bewegwijzerde route is uitgestippeld door het productiegebied van de vinho verde.

Cataplana

In de cataplana worden allerlei gerechten bereid. Het meest voorkomende is een gerecht met vis, schaal- en schepldieren, maar gerechten met kip, vlees en/of groente kunnen ook. Soms worden er ook aardappelen meegekookt in deze pan. Eigenlijk komt de cataplana uit de Algarve, maar veel restaurants door heel portugal serveren dit gerecht.

Francesinha

Er zijn maar weinig Portugese gerechten die zoveel losmaken bij men als de Francesinha, het is eigenlijk een soort tosti, echter overgoten met een rijke vleessaus. Het gerecht letterlijk vertaald betekend ‘kleine Fransoos’ en doet misschien denken aan een verfijnd gerecht, maar het is het tegenovergestelde: verwacht een flinke vleessandwich op je bord.