Geen reacties

Wat te doen in Portugal?

Portugal heeft het echt allemaal: historische steden, cultuur, beroemde keuken, prachtige en uitgestrekte landschappen, spectaculaire stranden, heerlijke wijnen, Port en nog vele andere versnaperingen – Onze top 4 wat te doen in Portugal

Vroeger was Portugal een van de wereldleiderers op het gebied van maritieme exploitatie en ontdekkingsreizen, daardoor heeft Portugal een complexe geschiedenis, naast grote verschillen in landschappen, van turquoise stranden tot enorme gebergtes waar het mogelijk is om te skiën, gastronomisch stevig voedsel, en uiteraard ook de Port en de bacalhau (gezouten kabeljauw).

Wandelen in het Parque Natural da Serra da Serra da Estrela

Ga wandelen of klimmen in het ruige landschap van het Parque Natural da Serra da Estrela. Het is het grootste beschermde natuurgebied van Portugal – meer dan 1.000m² aan rotsen, stromende rivieren met watervallen, beboste hellingen, terrasvormige velden –  dit is tevens het hoogste punt van Portugal op 1.993m.

Er zijn veel wandelingen en paden. Op weg naar de rotsachtige kloven, komt u eventueel nog enkele “casais”, dit zijn traditionele eenkamer herdershutten die op een beetje stro in deze stenen hutten slapen.

Surfen in Portugal

In de de Algarve, gelegen in het zuiden van Portugal, waar het water warmer is in bijvoorbeeld Porto, staat bekend om de stranden – zijn er rond de 150 – met spectaculaire golven.

Het westelijke gedeelte van de Algarve, zijn de golven velen malen rustiger, waar de beginnende en de expert surfer hier een paradijs vinden.

Nazaré, is een van de bekenste surfstranden van Portugal. Hoewel de grote golven internationale bodyboard- en surfwedstrijden hebben aangetrokken, is het echter ook gezinsvriendelijk met zandduinen. Onlangs is in Nazaré de grootste golf ter wereld gespot en gesurft, hier kunt u de video zien.

Ontdek de kastelen en paleizen van Sintra

Niet ver van Lissabon, liggen de beboste heuveltoppen met de daarbij horende extravagante kastelen en paleizen van Sintra. Deze zone is vrij decadent, kleurrijk en de vormgeving van Palácio da Pena is simpelweg uniek. Dit paleis werd in de 19e eeuw gebouwd voor Ferdinand II als zomerverblijf. Reeds wordt deze nog steeds gebruikt voor staatsgelegenheden.

O Palácio Nacional de Sintra heeft kegelvormige schoorstenen, grote binnenplaatsen en zuilen met handgeschilderde tegels. Het Palácio Nacional de Queluz is een Roccoco-bijeenkomst uit de 18e eeuw, terwijl het Palácio de Monserrate uit de 19e eeuw stamt.

Het is dan ook niet gek dat Sintra de van UNESCO-werelderfgoed status heeft gekregen.

Neem een boot of trein langs de Rio Douro-vallei

De Douro vallei, met name de Alto Douro, staat bekend om zijn Port en andere wijnen. Deze regio heeft een spectaculair landschap met ongelofelijk steile hellingen die bedekt zijn met wijnranken, met de daarbij horende wijnboerderijen, de zogenaamde quintas. Met de auto kunt u deze quintas bezoeken, en bij sommige kunt u zelf een of twee nachten verblijven en eventueel meehelpen met de druivenoogst

Als u de tijd heeft, is de trein een leuke optie: Linha do Douro is een van de mooiste treinritten van Europa, die ook door de tweede hoofdstad van Portugal, Porto, komt. Deze route van 200km verbindt verschillende invloedrijke steden van het land.